Home Fietsvakantieverhalen van Valentijn van den Berg Home
 

 

 

2003 - Andalucía

 

Inleiding

 

Van 6 juni tot 5 juli hebben we in 2003 een fietstocht gemaakt door Andalusië, in het zuiden van Spanje. Beginnend in Sevilla zijn we min of meer met de klok mee gefietst om te eindigen in Málaga. Onderweg hebben we de steden Sevilla, Cordoba en Granada bezocht (en bewonderd) en de Sierra Morena, de Sierra Cazorla, de Sierra Nevada en de Alpujarras doorkruist. 

  Als uitsmijter hebben we de 3396 meter hoge Pico Veleta (de hoogst befietsbare berg van Europa) beklommen, waarna we ons rondje Andalucía in Málaga hebben afgesloten.

Voor het bepalen van onze route hebben we gebruik gemaakt van het boekje "Fietsen in Andalusië" van Luc Oteman (uitgegeven door Pirola), maar ook zelf trajecten uitgestippeld.

 

De Lonely Planet gids Andalucía was voor ons een grote bron van informatie, zowel vooraf bij het bepalen van de route, als tijdens de vakantie, en dan vooral bij het bezoek aan de grotere steden.

 

 

We zijn met BasiqAir van Amsterdam naar Sevilla gevlogen en met dezelfde maatschappij vanuit Málaga naar Amsterdam terug. De fietsen gingen probleemloos mee voor € 25 (pp, enkele reis): in de plastic hoes van de Fietsvakantiewinkel, met het stuur overdwars en de trappers er af (n.b.: we hebben de lucht in de banden laten zitten!).

 

Zoals menigeen hebben ook wij in 2003 te maken gehad met een hittegolf: 3 van de 4 weken was de temperatuur boven de 35 graden, met af en toe uitschieters boven de 40o C. Terwijl we juist voor de maand juni hadden gekozen om niet in de grootste hitte terecht te komen!

Maar ondanks al die warmte hebben wij weer een prachtige tocht gemaakt door een gebied met zowel culturele als landschappelijke hoogtepunten, waarbij we veel vriendelijke en hulpvaardige Spanjaarden zijn tegengekomen en waar het eten (tapas) en drinken nog betaalbaar is: we gaan vast nog eens terug!

 

Het verhaal is in de volgende delen opgesplitst:

 

Sevilla - Cordoba

Granada + Pico Veleta

Home

Cordoba - Cazorla

algemene informatie

Cazorla - Sierra Nevada

 

bijgewerkt: 24-nov-2022