Home Fietsvakantieverhalen van Valentijn van den Berg Home
 

 

 

2004 - Langs Oude Wegen naar het zuiden

 

Inleiding

 

In 2004 hebben we van 11 juni tot 11 juli de Fietsroute Langs Oude Wegen van de Fietskaart Informatie Stichting gereden. De route loopt eigenlijk van Maastricht (of Aken) tot Oloron-Ste. Marie in de westelijke Pyreneen. Wij zijn echter thuis (in Wageningen) begonnen, hebben de route in Maastricht opgepikt en zijn doorgefietst tot Cahors (ca. 200 km voor het eindpunt). Daar hebben we m.b.v. van Michelinkaarten zelf een route naar het oosten over rustige weggetjes uitgedokterd tot Avignon, waar we op 11 juli in de AutoSlaap Trein naar Den Bosch zijn gestapt.

 

  Onze route vanaf de Belgisch-Franse grens

Het voordeel van thuis beginnen ten opzichte van Maastricht is, dat je al de nodige kilometers in de benen hebt vrdat je aan de Ardennen gaat beginnen, toch altijd weer n van de meest lastige gedeeltes. 

Maar dit jaar heb ik mij gedegen voorbereid en ben ik al in april begonnen met een serieuze fietstraining. Deze wekelijkse groepstraining stond onder leiding van Casper Helling (marathonschaatser en wielrenner) en Francis Linthorst (professioneel wielrenster), beiden als sportinstructeur verbonden aan Sportcentrum De Plataan en heeft zeker z'n vruchten afgeworpen: ik heb nog nooit zo gemakkelijk door de Ardennen gefietst.

 

Afgezien van de vele steile klimmetjes is het fietsen in de Belgische Ardennen sowieso niet zo heel plezierig door het slechte onderhoud van veel wegen. Maar ben je eenmaal in Frankrijk, dan verbaas  je je weer over de vele kleine rustige en goed geasfalteerde weggetjes, de zgn. witte weggetjes op de Michelinkaarten.

 

De route "Fietsen Langs Oude Wegen" is oorspronkelijk een oude pelgrimsroute: je rijdt dus over oude historische wegen en komt daarbij door oude dorpen en stadjes, die vanwege hun ligging aan een pelgrimsroute bijna allemaal een imponerend grote kerk in het oude centrum hebben.

 

Landschappelijk gezien is het eerste deel van de route in Frankrijk niet bijster interessant, maar vanaf Troyes wordt het steeds mooier. Het laatste stuk van Cahors tot Avignon (wat dus geen onderdeel van de route is) is echt schitterend, je rijdt dan door de Cevennen en passeert daarbij o.a. de Cirque de Navacelles en de Pont du Gard.

Dit verhaal is in 4 delen opgesplitst:

  Wageningen - Nevers Cahors - Avignon Home
Nevers - Cahors algemene informatie

 

bijgewerkt: 24-nov-2022